Нашите настани

Светски ден на животната средина

Светскиот ден на животната средина (WED) се слави секоја година на 5 јуни и поттикнува свесност и акција за заштита на животната средина. Поддржан е од многу невладини организации, бизниси, […]

Светски ден на крводарителство

Светскиот ден на крводарителството се одржува на 14 јуни секоја година. Настанот беше организиран за прв пат во 2004 година, од четири основни меѓународни организации: Светската здравствена организација, Меѓународната федерација […]

Одржливи ден на гастрономијата

Денот на одржлива гастрономија беше востановен од Обединетите нации откако Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои резолуцијата A/RES/71/246 на 21 декември 2016 година. Прво одбележан на 18 јуни 2017 […]

Светски ден на бегалците

Светскиот ден на бегалците е меѓународен ден назначен од Обединетите нации во чест на бегалците ширум светот. Секоја година се паѓа на 20 јуни и ја слави силата и храброста […]

Skip to content