Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

Меѓународен ден на демократијата

15/09/2024

Во 2007 година, Меѓународен ден на демократијата реши да ги одбележи 15 септември како Меѓународен ден на демократијата – со цел да ги промовира и поддржува принципите на демократијата  и ги покани сите земји-членки и организации да го одбележат денот на соодветен начин што придонесува за подигање јавна свест. Додека демократиите имаат заеднички карактеристики, не постои единствен модел на демократија и дека демократијата не припаѓа на ниту една земја или регион, демократијата е универзална вредност заснована на слободно изразената волја на луѓето да ја одредат сопствената политичка, економска, социјална и културна системи и нивно целосно учество во сите аспекти на животот.

Детали

Дата:
15/09/2024
Категорија на настан:
Skip to content