Нашите настани

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Меѓународен ден на образованието

јануари 24

Образованието е човеково право, јавно добро и јавна одговорност.

Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 24 јануари за Меѓународен ден на образованието, во знак на прослава на улогата на образованието за мир и развој.

Без инклузивно и правично квалитетно образование и доживотни можности за сите, земјите нема да успеат да постигнат родова еднаквост и да го прекинат циклусот на сиромаштија што остава зад себе милиони деца, млади и возрасни.

Денес, 244 милиони деца и млади не одат на училиште, а 771 милион возрасни се неписмени. Постои криза во основното учење, писменоста и математичките вештини кај младите ученици. 617 милиони деца и адолесценти не можат да читаат и да прават основна математика; помалку од 40% од девојчињата во суб-сахарска Африка завршуваат средно образование, а околу четири милиони деца и млади бегалци се надвор од училиште. Се крши нивното право на образование и тоа е неприфатливо. Време е да се трансформира образованието.

Skip to content