Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

Светски ден на детето

ноември 20

Денот на детето е комеморативен датум кој се слави секоја година во чест на децата, чиј датум на одбележување варира во зависност од земјата. Во 1925 година, Меѓународниот ден на детето првпат беше прогласен во Женева за време на Светската конференција за благосостојба на децата. Од 1950 година, се слави на 1 јуни во повеќето комунистички и посткомунистички земји. Светскиот ден на детето се слави на 20 ноември во чест на Декларацијата за правата на детето од Генералното собрание на ОН на 20 ноември 1959 година.

Детали

Дата:
ноември 20
Категорија на настан:
Skip to content