Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

  • Овој настан е поминат.

Светски ден на детето

20/11/2022

Денот на детето е комеморативен датум кој се слави секоја година во чест на децата, чиј датум на одбележување варира во зависност од земјата. Во 1925 година, Меѓународниот ден на детето првпат беше прогласен во Женева за време на Светската конференција за благосостојба на децата. Од 1950 година, се слави на 1 јуни во повеќето комунистички и посткомунистички земји. Светскиот ден на детето се слави на 20 ноември во чест на Декларацијата за правата на детето од Генералното собрание на ОН на 20 ноември 1959 година.

Детали

Дата:
20/11/2022
Категорија на настан:
Skip to content