Нашите настани

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Светски ден на социјалната правда

февруари 20

На својата шеесет и втора седница, во ноември 2007 година, Генералното собрание на Обединетите нации го прогласи 20 февруари за Светски ден на социјалната правда. Денот за прв пат треба да се одбележи во 2009 година.

Земјите-членки беа поканети да го посветат овој посебен ден на промоција на конкретни национални активности во согласност со целите и целите на Светскиот самит за социјален развој и на дваесет и четвртата сесија на Генералното собрание, насловен „Светски самит за социјален развој и пошироко : постигнување социјален развој за сите во глобализираниот свет“.

Како што е признато од Светскиот самит, општествениот развој има за цел социјална правда, солидарност, хармонија и еднаквост во и меѓу земјите, а социјалната правда, еднаквост и еднаквост ги сочинуваат основните вредности на сите општества. За да се постигне „општество за сите“, владите се обврзаа да создадат рамка за акција за промовирање на социјалната правда на национално, регионално и меѓународно ниво. Тие, исто така, ветија дека ќе промовираат правична распределба на приходот и поголем пристап до ресурси преку еднаквост и еднаквост и можности за сите. Владите исто така препознаа дека економскиот раст треба да промовира еднаквост и социјална правда и дека „општество за сите“ мора да се заснова на социјална правда и почитување на сите човекови права и основни слободи.

Details

Date:
февруари 20
Event Category:
Skip to content