Фондацијата „ЗАЕВ – Едно општество за сите“ на Организацијата на Обединетите нации на чело со нејзиниот генерален секретар Антонио Гутереш, како и на сите земји членки на ОН, им го честита 24 Октомври – Денот на Обединетите нации.

Ако татковината – Република Северна Македонија е наш дом, дом на сите граѓани и народи кои живеат во неа, тогаш Организацијата на Обединети нации е заедничкиот дом на сите 193 земји од светот кои се нејзини членки. Овој дом е и наш дом, овој ден е и наш ден, бидејќи сме земја членка, земја која следната година ќе одбележи 30 години од своето членство во ОН.

Денес, кога светот го демнат бројни опасности, пред Обединетите нации е исправен предизвикот за изнаоѓање соодветни решенија за секоја од тие опасности. Тоа значи максимален влог и доследно исполнување на основните цели на ОН: да го одржува меѓународниот мир и безбедност, да развива пријателски односи меѓу нациите врз принцип на почитување, еднакви права и самоопределба на народите, да постигнува меѓународна соработка при решавање на меѓународни проблеми од економски, општествен, културен или хуманитарен карактер и да биде центар за усогласување на националните постапки за постигнување на заеднички цели.

Граѓаните, народите и земјите од сите светски меридијани заслужуваат подобар свет, свет  на разбирање, соработка и градење мостови, свет  со сите неопходни услови за достоинствен живот.  Под закрилата на Обединетите нации, таквиот свет мора да биде наша реалност.

Нека е честит и вековит 24 Октомври –  Денот на Обединетите нации.   

Република Северна Македонија и натаму го подржува мултилатеризмот. Ќе продолжиме да работиме со сите засегнати страни во денешниов фрагментиран свет. Ова е наш заеднички свет. Ги повикуваме членките на Обединетите нации да ги засилат своите напори за одржување на меѓународниот мир и безбедност.

Зоран Заев

Директор и основач на „Едно општество за сите“

Skip to content