Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

Ден на човековите права

декември 10

Денот на човековите права меѓународната заедница го одбележува секоја година на 10 декември. Се одбележува на денот кога во 1948 година Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои Универзалната декларација за човекови права.

Формалното започнување на Денот на човековите права датира од 1950 година, откако Собранието ја усвои резолуцијата 423 (V) со која се повикуваат сите држави и заинтересирани организации да го усвојат 10 декември секоја година како Ден на човековите права.

Детали

Дата:
декември 10
Категорија на настан:

Организатор

Фондација Заев
Skip to content