Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

  • Овој настан е поминат.

Меѓународен ден на девојките и жените во науката

11/02/2023

Меѓународниот ден на жените и девојките во науката е годишно одбележување усвоено од Генералното собрание на Обединетите нации за да се промовира целосниот и еднаков пристап и учество на жените во областите наука, технологија, инженерство и математика (STEM). Генералното собрание на Обединетите нации усвои резолуција 70/212 на 22 декември 2015 година, со која 11-ти февруари беше прогласен за годишно одбележување на одбележувањето. Годишно се избира тема за да се истакне одреден фокус и област на дискусија околу фокусната точка за родовата еднаквост во науката.

Меѓународниот ден на жените и девојките во науката се спроведува секоја година од страна на УНЕСКО во соработка со UN Women. Двете организации работат со националните влади, меѓувладините организации, партнерите од граѓанското општество, универзитетите и корпорациите со цел да се постигне заедничката цел за промовирање на улогата на жените и девојките во научните области и да се слават оние кои се веќе успешни во областа.

Детали

Дата:
11/02/2023
Категорија на настан:

Организатор

Фондација Заев
Skip to content