Нашите настани

Loading Events

« All Events

Меѓународен ден за искоренување на сиромаштијата

октомври 17

Меѓународниот ден за искоренување на сиромаштијата е меѓународно одбележување што се слави секоја година на 17 октомври низ целиот свет. Првата комеморација, „Светскиот ден за надминување на сиромаштијата“ се одржа во Париз, Франција, во 1987 година кога 100.000 луѓе се собрале за да им оддадат почит на жртвите на сиромаштијата, гладот, насилството и стравот на откривањето на комеморативен камен од Џозеф Вресински, основач на Меѓународното движење АТД Четврт свет. Во 1992 година, четири години по смртта на Вршински, Обединетите нации официјално го прогласија 17 октомври како Меѓународен ден за искоренување на сиромаштијата.

Details

Date:
октомври 17
Event Category:
Skip to content