Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

  • Овој настан е поминат.

Меѓународен ден на подготвеност од епидемии

27/12/2022

Како што е примерот со тековната пандемија на корона вирусот  (СОВИД-19), големите заразни болести и епидемии имаат разорни влијанија врз човечките животи, предизвикувајќи хаос на долгорочниот социјален и економски развој. Глобалните здравствени кризи се закануваат да ги совладаат веќе преоптеретените здравствени системи, да ги нарушат глобалните синџири на снабдување и да предизвикаат непропорционално уништување на егзистенцијата на луѓето, вклучително и жените и децата, и економиите на најсиромашните и најранливите земји.

Во случај на отсуство на меѓународно внимание, идните епидемии би можеле да ги надминат претходните епидемии во однос на интензитетот и гравитацијата. Постои голема потреба од подигање на свеста, размена на информации, научно знаење и најдобри практики, квалитетно образование и програми за застапување за епидемии на локално, национално, регионално и глобално ниво како ефективни мерки за спречување и одговор на епидемии.

Детали

Дата:
27/12/2022
Категорија на настан:
Skip to content