Нашите настани

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Одржливи ден на гастрономијата

18/06/2023

Денот на одржлива гастрономија беше востановен од Обединетите нации откако Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои резолуцијата A/RES/71/246 на 21 декември 2016 година. Прво одбележан на 18 јуни 2017 година, Денот на одржлива гастрономија е ден кој обезбедува секоја култура и цивилизацијата се придонесувачи и клучни овозможувачи на одржливиот развој на целата планета.
На овој ден на одржлива гастрономија, Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации (УНЕСКО) и Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), како и Генералното собрание на ОН ќе работат на подигање на свеста за одржливите гастрономски практики. Тоа го прават преку ТВ каналите за храна и гастрономските емисии и преку културни изложби на храна, наменети за прехранбената индустрија и земјоделците.

Details

Date:
18/06/2023
Event Category:
Skip to content