Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

  • Овој настан е поминат.

Светски ден на бегалците

20/06/2023

Светскиот ден на бегалците е меѓународен ден назначен од Обединетите нации во чест на бегалците ширум светот. Секоја година се паѓа на 20 јуни и ја слави силата и храброста на луѓето кои биле принудени да ја напуштат својата земја за да избегаат од конфликт или прогон. Светскиот ден на бегалците е повод да се изгради емпатија и разбирање за нивната мака и да се препознае нивната издржливост во обновата на нивните животи.
Светскиот ден на бегалците се паѓа секоја година на 20 јуни и е посветен на бегалците ширум светот. Светскиот ден на бегалците за прв пат се одржа на глобално ниво на 20 јуни 2001 година, во чест на 50-годишнината од Конвенцијата од 1951 година за статусот на бегалците. Првично беше познат како Ден на африканските бегалци, пред Генералното собрание на Обединетите нации официјално да го назначи како меѓународен ден во декември 2000 година.

Детали

Дата:
20/06/2023
Категорија на настан:
Skip to content