Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

Светски ден на крводарителство

јуни 14

Светскиот ден на крводарителството се одржува на 14 јуни секоја година. Настанот беше организиран за прв пат во 2004 година, од четири основни меѓународни организации: Светската здравствена организација, Меѓународната федерација на Црвениот крст; Меѓународната федерација на крводарителски организации  и Меѓународното здружение за трансфузија на крв  да ја подигнат свеста за потребата од безбедна крв и крвни продукти и да им се заблагодарат на крводарителите за нивните доброволни, животоспасувачки дарови на крв. Светскиот ден на крводарителот е една од 11-те официјални глобални кампањи за јавно здравје обележани од Светската здравствена организација (СЗО), заедно со Светскиот ден на здравјето, Светскиот ден на болеста Шагас, Светскиот ден на туберкулозата, Светската недела на имунизација, Светскиот ден за безбедност на пациентите, Светскиот ден на маларијата. , Светски ден без тутун, Светски ден против хепатитис, Светска недела на антимикробната свест и Светски ден за борба против СИДА-та.

Детали

Дата:
јуни 14
Категорија на настан:
Skip to content