Нашите настани

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Светски ден на здравјето

април 7

Светскиот ден на здравјето е глобален ден за подигање на свеста за здравјето што се одбележува секоја година на 7 април, под спонзорство на Светската здравствена организација (СЗО), како и други сродни организации.

Во 1948 година, СЗО го одржа Првото Светско здравствено собрание. Собранието одлучи да го слави 7 април секоја година, почнувајќи од 1950 година, како Светски ден на здравјето. Светскиот ден на здравјето се одржува за да го одбележи основањето на СЗО и организацијата го гледа како можност да го привлече светското внимание на тема од големо значење за глобалното здравје секоја година. СЗО организира меѓународни, регионални и локални настани на Денот поврзани со одредена тема. Светскиот ден на здравјето го признаваат различни влади и невладини организации со интереси за прашања од јавното здравје, кои исто така организираат активности и ја истакнуваат својата поддршка во извештаите на медиумите.

Skip to content