Нашите настани

Loading Настани

« СИТЕ НАСТАНИ

  • Овој настан е поминат.

Светски ден на животната средина

јуни 5

Светскиот ден на животната средина (WED) се слави секоја година на 5 јуни и поттикнува свесност и акција за заштита на животната средина. Поддржан е од многу невладини организации, бизниси, владини ентитети и го претставува главниот ден на Обединетите нации за поддршка на животната средина.

За прв пат се одржа во 1973 година, и претставува платформа за подигање на свеста за еколошките прашања како што се загадувањето на морето, пренаселеноста, глобалното затоплување, одржливиот развој и криминалот во дивиот свет. Светскиот ден на животната средина е глобална платформа за јавно информирање, со учество од над 143 земји годишно. Секоја година, програмата обезбедува тема и форум за бизниси, невладини организации, заедници, влади и познати личности да се залагаат за еколошки причини.

Детали

Дата:
јуни 5
Категорија на настан:
Skip to content