Нашите настани

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Светски ден за подигање на свеста за аутизам

02/04/2023

Генералното собрание на Обединетите нации едногласно го прогласи 2 април за Светски ден за подигање на свеста за аутизмот (A/RES/62/139) за да се нагласи потребата да се помогне да се подобри квалитетот на животот на оние со аутизам за да можат да водат целосен и значаен живот како составен дел. на општеството.

Аутизмот е доживотна невролошка состојба која се манифестира во раното детство, без разлика на пол, раса или социо-економски статус. Терминот спектар на аутизам се однесува на низа карактеристики. Соодветната поддршка, сместувањето и прифаќањето на оваа невролошка варијација им овозможуваат на оние од спектарот да уживаат еднакви можности и целосно и ефективно учество во општеството.

Аутизмот главно се карактеризира со неговите уникатни социјални интеракции, нестандардни начини на учење, големи интереси за одредени теми, склоност кон рутини, предизвици во типичните комуникации и посебни начини на обработка на сензорни информации.

Details

Date:
02/04/2023
Event Category:

Organizer

Фондација Заев
Skip to content