Меѓународен ден на демократијата 2022

Почитувани граѓани, демократи, слободари, обични луѓе, работници, бизнисмени, политичари, ова е време на соочување со пандемија и со војна.

Време кое автократите сакаат да го искористат за уште поцврсто да завладеат со народот, држејќи го во страв и неизвесност. Но, нашиот народ е мудар и храбар. Со демократски глас ги спречивме оние кои сакаат со насилство и крв да ја убијат демократијата.

Го запревме Владеењето СО народот.

Денес имаме Владеење НА народот.

Денес одлучуваат тие кои гласаат. А, не оние кои бегаат. Демократијата е глас. Гласот на секој еден поединец. Глас слушнат, разбран, уважен, испочитуван. Гласот на сите групи во нашето општество. На волонтерите, на извидниците, на земјоделците, на лекарите, на рударите… Секој еден од нив е важен во демократија.

И кога го почитувате гласот на граѓаните, демократијата останува запишана како победник во историјата.

Горд сум на нашите граѓани кои не само што ги освоија слободата и демократијата, туку и ги негуваат и развиваат.

Токму затоа – и кога бев тоа што бев, и кога сум тоа што сум, демократијата била, е и ќе биде мојот најголем идеал.

Нека ни е честит и вечен Денот на демократијата.

Skip to content